Uw beste ideeën voor een cultureler Nederland (5)

giftaid

Uit de nieuwe ideeën die Koers Kunst heeft binnengekregen, vielen de ideeën van Arthur van de Kamp, Mariana Kolova en Ronald Breteler op. Lees hieronder wat ze voorstellen. Heeft u ook een goed idee voor een cultureler Nederland? Doe mee!

 

Een onafhankelijke recensiesite voor kunst en cultuur

Het idee van: Arthur van de Kamp
Zou het niet fijn zijn als er een website was waar je gemakkelijk kunt vinden welke voorstelling of tentoonstelling aan jouw smaak voldoet? Er moet een site komen als Iens, die voorstellingen, boeken, concerten en tentoonstellingen keurt voor beginnende kunstliefhebbers. Cultuurtips worden op maat gesneden, aan de hand van je smaak in eten, televisieprogramma’s en aan de voorkeuren van je vrienden en gelijkgestemden.

 

Direct belastingvoordeel, ook voor kleine bedragen

Het idee van: Mariana Kolova
Het verlagen van de cultuursubsidies moet hand in hand gaan met evenredige fiscale maatregelen om geven aan cultuur te stimuleren. Een eenvoudig in te voeren maatregel is om al het geld dat aan kunst en cultuur wordt uitgegeven belastingvrij te maken, ook kleine bedragen zoals entreekaartjes. Niet alle bezoekers zullen daarvan gebruik willen maken (het is tenslotte extra administratie), dus moet het mogelijk zijn om bij aankoop van het kaartje het belastingvoordeel niet te benutten en het daarmee automatisch te gunnen aan de culturele instelling. Vergelijkbare systemen bestaan al in andere landen (bijvoorbeeld GiftAid in Engeland) en zijn het bestuderen waard.

 

Schaf het 65+ voordeel af

Een idee van: Ronald Breteler
65-plussers krijgen veel voordeel bij het bezoeken van musea, theaters en concertzalen. Maar deze groep is over het algemeen in hoog opgeleid, cultureel onderlegd en financieel in goeden doen. Die groep heeft helemaal geen korting nodig, noch financieel, noch als stimulans. Net als bij de hypotheekrenteaftrek zou eens moeten worden uitgezocht hoeveel geld er onnodig wordt weggegeven aan het 65-plussersvoordeel. In plaats daarvan kan een kortingskaart worden ontwikkeld voor mensen met een laag inkomen, of die nu jonger of ouder dan 65 zijn.